Villámgyors vacsorák őszre hangolva

Remek vacsoraötleteket hoztunk mindenféle őszi finomságból. Csupa-csupa szezonális hozzávalóból sütünk-főzünk, legyen szó zöldségről vagy éppen gyümölcsről. Ráadásul egytől-egyig olyan vacsorák kerültek terítékre, amik nagyjából 30 perc alatt össze is dobhatóak.

Villámgyors őszi gorgonzolás tészta

Sült körtével és pirított dióval lesz igazán őszi hangulata ennek a pikk-pakk összedobható vacsorának. A negyedelt körtéket sütőpapírral borított tepsire pakoljuk úgy, hogy a cikkek a hámozatlan felükön álljanak. 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük (ha nem vagyunk elégedettek a színével, akkor az utolsó 5 percben állítsuk grill funkcióra a sütőnket). Amíg a körte sül elkészítjük a pirított diót, a gorgonzolamártást és a tésztát.

A dióval mindössze annyi a teendőnk, hogy egy serpenyőben alacsony, legfeljebb közepes lángon, gyakori rázogatás mellett pár perc alatt kicsit lepirítjuk. Csak arra kell figyelni, hogy le ne kapjon. Az elkészült diót a serpenyőből kiborítjuk és félrerakjuk. Ezen a ponton mehet is a tészta forrásban lévő sós vízbe, így a végére minden egyszerre készül el.

A gorgonzolamártáshoz – ugyanabban a serpenyőben, amiben a pirított dió készült – felolvasztjuk a vajat. Ezután beledobjuk a felkockázott gorgonzolát és miután a sajt kicsit megolvadt, felöntjük a tejszínnel. Sózzuk, borsozzuk és alacsony lángon, gyakori kevergetés mellett összeforraljuk, amíg a körte sül.

Tálaláskor a leszűrt tésztát nyakon öntjük egy jó adag gorgonzola szósszal, alaposan megpakoljuk sült körtével és jól megszórjuk pirított dióval.

Bejönnek a gyümölcsös ételek? Van néhány remek szőlős vacsoraötletünk is.

Így lesz köretből teljes értékű vacsora

Óriási sikerélmény számunkra, amikor új maradékmentő ötlet születik a konyhánkban. A következő vacsoraötlet is ilyen, amit egy sült húshoz készült köret maradéka inspirált. Alma, körte, szilva, édesburgonya, dió és mazsola gondoskodik az őszi hangulatról ebben a vacsorában.

Első lépésként serpenyőben vajat olvasztunk (célszerű olyan serpenyővel dolgozni, amit sütőben is lehet használni). Először a felkockázott édesburgonyát dobjuk a vajra, majd pár perccel később jöhetnek a felkockázott gyümölcsök is. Kicsit átforgatjuk őket és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk úgy 15 percre.

Sütés után a burgonyát és a gyümölcsöket villával összetörjük, hozzáadjuk a mazsolát, a diót és alaposan összekeverjük. Az így kapott tölteléket leveles tésztával bélelt muffin formákba halmozzuk és 200 fokon 15 perc alatt készre sütjük. Ugye mennyire egyszerű őszi gyümölcsös kosárkákat készíteni édesburgonyával?

Próbáljátok ki édesburgonya helyett sütőtökkel is és nézzetek körül a többi sütőtökös vacsoraötleteink között is!

A kelbimbó sem marad ki az őszi vacsora repertoárból

A kelbimbókat forrásban lévő alaplébe dobjuk 2-3 percre, ezután leszűrjük (a főzővízből kimenekítünk 1,5 dl-t) és amikor kihűltek félbe vágjuk őket. Kanyarodhatunk is a kuszkuszra.

Egy kis edényben összekeverjük a félretett főzővizet egy evőkanál olívaolajjal és egy késhegynyi sóval. Fontos, hogy a főzővíz forró legyen. Beleöntjük a kuszkuszt, majd néhány átkeverés után lefedjük az edényt és 10 percig állni hagyjuk. 10 perc után ismét átkeverjük és ha még nem elég puha az ízlésünknek, akkor kis időre visszatesszük a fedőt.

Míg a kuszkusz készül, egy serpenyőben kiolvasztjuk a bacont és hozzáadjuk a felezett koktélparadicsomokat. Pár perccel később bekerülhetnek a kelbimbók és a félbevágott fokhagyma gerezd is. Újabb pár perc elteltével levesszük a tűzről, sóval, borssal fűszerezzük, hozzáadjuk az elkészült kuszkuszt és az egészet alaposan átforgatjuk. Frissen reszelt parmezánnal tálaljuk.

Tetszett? Elkészítenéd? Lenyílóban találod a szükséges hozzávalókat.

Gorgonzolás tészta sült körtével és pirított dióval
  • 200 g gorgonzola
  • 200 ml tejszín
  • 50 g dióbél
  • 15 g vaj
  • 2 db körte
  • só, bors ízlés szerint
  • tészta (~5 marék)
Őszi gyümölcsös kosárkák édesburgonyával
  • 2 db alma
  • 2 db körte
  • 2 db szilva
  • 2 db édesburgonya (közepes)
  • dió, mazsola ízlés szerint
  • 1 csomag leveles tészta
  • 15 g vaj
Paradicsomos baconos kelbimbó kuszkusszal
  • 500 g kelbimbó
  • 150 g kuszkusz
  • 100 g kockázott bacon
  • 5 db koktélparadicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek olívaolaj
  • só, bors ízlés szerint
  • parmezán ízlés szerint

Még mindig kérdés, hogy mi legyen a vacsora? Egy brutális sütőtökös mac and cheese hogy tetszene?

5 vacsoraötlet hétköznapokra

Töltsd le az ingyenes receptkártyákat, hogy néhány napig ne legyen kérdés a vacsora.

N

egyszerűen elkészíthető, változatos vacsorák

N

15-30 perc alatt összedobható ételek

N

részletes, kipróbált receptek

N

bevásárlólisták

Ne maradj le egyetlen vacsoraötletről se, kövess minket az alábbi felületeken is!

Ezeket nézted már?

Ezért kell legalább 8 fej, ha sült fokhagymát készítesz

Ezért kell legalább 8 fej, ha sült fokhagymát készítesz

Egyetlen hibát követhetsz el amikor sült fokhagymát készítesz, túl keveset csinálsz belőle. Megmutatjuk, hogy milyen könnyű 8 fej sült fokhagymát 2-3 vacsorához eltapsolni. Remek vacsoraötletek, amik villámgyorsan elkészíthetőek, ha egy kicsit előre tervezel.

10 tipp, hogy gyorsabb legyél a konyhában

10 tipp, hogy gyorsabb legyél a konyhában

Összeszedtünk 10 tippet, amikkel garantált, hogy szervezettebb és gyorsabb lesz a főzés. Nagyon egyszerű dolgokról van szó, az is lehet, hogy a legtöbbet már most is használod. Vess rájuk egy pillantást, biztos találsz olyat, amit érdemes beépítened, hogy felpörgesd a főzést.

Készíts isteni vacsorát kelbimbóból, íme 5+1 vacsoraötlet

Készíts isteni vacsorát kelbimbóból, íme 5+1 vacsoraötlet

Hoztunk egy vadonatúj kelbimbós vacsoraötletet és összeszedtük a témában íródott legjobb bejegyzéseinket, hogy legyen miből válogatni, ha kelbimbóból szeretnétek vacsorát készíteni. A legtöbb pofonegyszerűen és villámgyorsan elkészíthető néhány hozzávalóból.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük