Nemzetek konyhája, a lecsó mindenkié

Tojásos, szalonnás, csípős, ha csak a legkézenfekvőbb változatokra gondolunk, de készíthetjük virslivel, rizzsel vagy éppen gombával is a lecsót és ezek még mindig csak az idehaza leginkább elterjedt elkészítési módok. Nemzetközi porondon sincs ez másként, a hagyma, a paradicsom és a paprika hármasára számos ország alapozza fogásait.

Valószínűleg kevés olyan háztartás van kis országunkban, ahol ne lapulna legalább egy sajátos lecsó recept valamelyik családtag tarsolyában. Van aki csak és kizárólag a klasszikus változatra esküszik, náluk a furfang általában az elkészítési módban rejlik. Van aki nem áll meg a három alap hozzávalónál és további extrákkal dúsítja lecsóját. Ilyenkor jön a képbe általában a tojás, szalonna, kolbász, de találkozhatunk tarhonyás, krumplis vagy éppen babos változattal is. Szóval rengeteg lehetőség kínálkozik már a magyaros ízvilág berkein belül is, de ha szeretnénk a lecsót kicsit más szemszögből közelíteni, akkor mindenképpen érdemes a nemzetközi felhozatalra is egy pillantást vetni.

Nemzetközi vizekre evezve

Hozzánk hasonlóan más országokban is előszeretettel készítenek hagymából, paradicsomból és paprikából ínycsiklandó fogásokat. Az általunk górcső alá vett receptek alapján azonban általános különbségek a mi hagyományos lecsónkhoz képest, hogy

  • zsiradékként jellemzően olívaolajat használnak,
  • paprikából leginkább a kaliforniai változatra esküsznek,
  • egytől-egyig fokhagymát is tartalmaznak, hozzáteszem, nálunk a magyaros ízvilágban készítettből sem marad ki soha,
  • komoly szerepet kapnak a különböző zöldfűszerek,
  • a tojás néhány fogás szerves része, de inkább buggyantott formában jelenik meg az ételekben.

Ezt rendeld külföldön, ha lecsóra vágysz

Peperonata az olasz módi. Fokhagyma, lilahagyma, bazsalikom, petrezselyem és a száraz fehérbor adja sajátos ízvilágát. Menemen a török változat, amit az oregano és a petrezselyem fűszerez. Shakshuka az izraeli lecsó, amiben a koriander és a kömény vibrál, meg egy kis sűrített paradicsom is szerepet kap. Mindkét fogás elengedhetetlen része a buggyantott tojás és a lilahagyma. Piperade a baszk verzió, szintén egy tojásos lecsó, amiben a sűrített paradicsom mellett a főszerep a spanyol sonkáé és a zöldfűszereké. Babérlevél, kakukkfű, majoranna és petrezselyem is kerül bele. Zöldfűszer bomba a francia ratatouille, a bazsalikomon, kakukkfűn, majorannán, oreganon, petrezselymen kívül a lilahagyma, a padlizsán és a cukkini jelenik meg extraként.

Olvasd el korábbi bejegyzésünket egy kis inspirációért, ha nincs még ötleted az elkészített lecsó maradékának felhasználására.

Tetszett? Elkészítenéd? Lenyílóban találod a szükséges hozzávalókat.

Piperade
  • olívaolaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 db paradicsom
  • 3 db kaliforniai paprika
  • 50 g sűrített paradicsom
  • 4 db tojás
  • 3 ág kakukkfű
  • 2 db babérlevél
  • fél csokor petrezselyem
  • só, bors, csípős paprika ízlés szerint
  • spanyol sonka ízlés szerint
Ratatouille
  • olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 db paradicsom
  • 2 db kaliforniai paprika
  • 1 db nagyobb padlizsán
  • 2 db cukkini
  • fél csokor petrezselyem
  • majoranna, oregano ízlés szerint
  • só, bors ízlés szerint
Menemen
  • olívaolaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 db paradicsom
  • 3 db kaliforniai paprika
  • 4 db tojás
  • oregano, petrezselyem ízlés szerint
  • só, bors, csípős paprika ízlés szerint
Shakshuka
  • olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 db paradicsom
  • 2 db kaliforniai paprika
  • 50 g sűrített paradicsom
  • 4 db tojás
  • koriander, kömény ízlés szerint
  • só, bors, csípős paprika ízlés szerint
Peperonata
  • olívaolaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 db paradicsom
  • 4 db kaliforniai paprika
  • fél csokor petrezselyem
  • 10 levél bazsalikom
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 dl száraz fehérbor szerint

Szerinted milyen a tökéletes lecsó? Te hogyan készíted? Mi is szívesen inspirálódunk, gyarapítsuk együtt az ötleteket! Oszd meg velünk saját változatod!

Ne maradj le egyetlen vacsoraötletről se, kövess minket az alábbi felületeken is!

Ezeket nézted már?

Ezért kell legalább 8 fej, ha sült fokhagymát készítesz

Ezért kell legalább 8 fej, ha sült fokhagymát készítesz

Egyetlen hibát követhetsz el amikor sült fokhagymát készítesz, túl keveset csinálsz belőle. Megmutatjuk, hogy milyen könnyű 8 fej sült fokhagymát 2-3 vacsorához eltapsolni. Remek vacsoraötletek, amik villámgyorsan elkészíthetőek, ha egy kicsit előre tervezel.

10 tipp, hogy gyorsabb legyél a konyhában

10 tipp, hogy gyorsabb legyél a konyhában

Összeszedtünk 10 tippet, amikkel garantált, hogy szervezettebb és gyorsabb lesz a főzés. Nagyon egyszerű dolgokról van szó, az is lehet, hogy a legtöbbet már most is használod. Vess rájuk egy pillantást, biztos találsz olyat, amit érdemes beépítened, hogy felpörgesd a főzést.

Készíts isteni vacsorát kelbimbóból, íme 5+1 vacsoraötlet

Készíts isteni vacsorát kelbimbóból, íme 5+1 vacsoraötlet

Hoztunk egy vadonatúj kelbimbós vacsoraötletet és összeszedtük a témában íródott legjobb bejegyzéseinket, hogy legyen miből válogatni, ha kelbimbóból szeretnétek vacsorát készíteni. A legtöbb pofonegyszerűen és villámgyorsan elkészíthető néhány hozzávalóból.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük