Nem ördöngösség a focaccia, így lesz belőle kiadós vacsora

A friss focaccia önmagában is remek dolog, néhány extrával ráadásul mennyei és kiadós vacsora kerekedik belőle. Bebizonyítjuk, hogy gyerekjáték összedobni és mutatunk egy tuti összeállítást, amit imádni fogsz. Ráadás vacsoraötletként még egy frankó pizzát is összedobunk a maradék tésztából.

Ezer és ezer focaccia

Focacciat rengetegféleképpen lehet készíteni, némi túlzással nálunk sincs kétszer ugyanolyan. És itt nem csak a feltétekre és egyéb kiegészítőkre gondolok, mi például imádunk a tésztával kísérletezni. Persze nem kell nagy dolgokra gondolni. Próbálgatjuk a különböző liszt, folyadék arányokat, vagy éppen a különböző liszteket. Hasonlóan, mint a házi pizzatésztánál.

Focaccia lépésről-lépésre

Legutóbbi alkalommal kifejezetten sok folyadékkal dolgoztunk. 500 g sima finomliszthez (BL55) 3,75 dl vizet használtunk. A folyamat úgy indul, hogy a kimért langyos vízben 1 kiskanál cukrot alaposan elkeverünk, ebbe egy csomag szárított élesztőt teszünk. Míg az élesztő teszi a dolgát, addig kimérjük a lisztet, amihez 20-25 g sót keverünk. A liszt közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük az élesztős folyadékot.

Itt két választásunk van, kézzel vagy géppel dolgozunk. Igazából teljesen mindegy, a lényeg, hogy az alapanyagokat alaposan összedolgozzuk. Persze a kézi verzió némileg melósabb. Amikor a tésztánk összeállt, nyakon öntjük egy jó adag olívaolajjal és még egy kicsit dolgozunk rajta. Nem kell megijedni, ennyi folyadék mellett még elég ragacsos tésztát kapunk, de nekünk ez most tökéletesen megfelel. Ezzel a munka velős része igazából pipa, jöhet a kelesztés fedő vagy konyharuha alatt. Hogy meddig? Legalább egy órát, ideális esetben négyet, ha pedig tehetitek, akkor akár egy éjszakát is. Ez utóbbinál viszont már mindenképpen hűtőben fedő alatt.

Fél kiló lisztből két egészséges méretű focacciat tudsz készíteni. Amikor úgy döntöttél, hogy részedről elég volt a kelesztésből, akkor egy kicsit dolgozd át a tésztát, felezd meg és dobd rá ezt a fél adagot egy tepsire. Kézzel finoman nyomkodd vékonyra, ha kezelhetetlenül ragadna, akkor csurgass rá kevés olívaolajat, vagy szórj rá egy kevés lisztet és nem lesz gond vele.

Jöhet is az első extra. Ezer és ezer feltétet pakolhatsz sütés előtt a focacciadra, mint friss rozmaring, olívabogyó, koktélparadicsom, de a legutóbbi verziónknál maradva erre most csak kockázott bacon kerüljön. Miután szétterítetted, az újhegyeiddel kicsit nyomkodd bele a tésztába. Ízlés szerint só, bors, csurgass rá egy kevés olívaolajat és mehet is a 230 fokra előmelegített sütőbe 15-20 percre.

Így lesz kiadós vacsora a focaccia

Következő extraként egy sokmagvas házi pestot készítünk. Dolgozhatsz előre, de bőven ráérsz azalatt is amíg a focaccia sül, hiszen pillanatok alatt összerakható egy mennyei házi pesto. A hozzávalókat csak bedobod az aprítóba és kész is. Ha ilyened nincs, akkor használj mozsarat, ami kétségkívül több erőfeszítést igényel, de hidd el megéri.

Mi legutóbb dió, mogyoró, kesudió, mandula keverékkel dolgoztunk, de használj bátran bármilyen mago(ka)t, ami(ke)t szeretsz. Került még bele bébispenót, medvehagyma, parmezán, fokhagyma és olívaolaj, a végén pedig sóval, borssal ízesítettük. Ha ez a változat annyira nem jön be, akkor használd a keresőnket, a segítségével találsz még jó pár pesto receptet az oldalon. Vagy itt van rögtön ez a pisztáciás pesto, ha esetleg jobban tetszene.

Focaccia, pesto kész, nincs más hátra, mint összepakolni a vacsit. A frissen sült lepényre ráhalmozzuk a pesto felét, ezután mortadellat tépkedünk rá. Mehet még néhány levél friss bébispenót, pár szem felezett koktélparadicsom és reszelt parmezán a tetejére. Csipet só, frissen őrölt tarka bors és kész is a kiadós vacsora.

Ráadás vacsoraötlet a maradék tésztából és pestoból

Ne feledkezzünk meg a tészta és a pesto másik feléről sem. Nálunk másnap remek pizza készült belőlük. Itt a tésztára először egy kis paradicsompüré került, amit megszórtunk szárított bazsalikommal, frissen őrölt borssal és sóval. Egy jó adag reszelt sajtot, majd bacont halmoztunk rá és ment is be a sütőbe. A maradék pesto itt is a frissen sült pizzára került és egy frankó zöldsali kíséretében újból szuper vacsora kerekedett.

Tetszett? Elkészítenéd? Lenyílóban találod a szükséges hozzávalókat.

Bacon focaccia
  • 500 g finomliszt (BL55)
  • 1 cs szárított élesztő
  • 3,75 dl víz
  • 1 kk cukor
  • 20 g só
  • 2-3 ek olívaolaj
  • kockázott bacon ízlés szerint
Sokmagvas házi pesto medvehagymával
  • 50 g vegyes magkeverék
  • 50 g medvehagyma
  • 50 g parmezán
  • 150 g bébispenót
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0,6 dl olívaolaj
  • só, bors ízlés szerint

Ne maradj le egyetlen vacsoraötletről se, kövess minket az alábbi felületeken is!

Ezeket nézted már?

Ezért kell legalább 8 fej, ha sült fokhagymát készítesz

Ezért kell legalább 8 fej, ha sült fokhagymát készítesz

Egyetlen hibát követhetsz el amikor sült fokhagymát készítesz, túl keveset csinálsz belőle. Megmutatjuk, hogy milyen könnyű 8 fej sült fokhagymát 2-3 vacsorához eltapsolni. Remek vacsoraötletek, amik villámgyorsan elkészíthetőek, ha egy kicsit előre tervezel.

10 tipp, hogy gyorsabb legyél a konyhában

10 tipp, hogy gyorsabb legyél a konyhában

Összeszedtünk 10 tippet, amikkel garantált, hogy szervezettebb és gyorsabb lesz a főzés. Nagyon egyszerű dolgokról van szó, az is lehet, hogy a legtöbbet már most is használod. Vess rájuk egy pillantást, biztos találsz olyat, amit érdemes beépítened, hogy felpörgesd a főzést.

Készíts isteni vacsorát kelbimbóból, íme 5+1 vacsoraötlet

Készíts isteni vacsorát kelbimbóból, íme 5+1 vacsoraötlet

Hoztunk egy vadonatúj kelbimbós vacsoraötletet és összeszedtük a témában íródott legjobb bejegyzéseinket, hogy legyen miből válogatni, ha kelbimbóból szeretnétek vacsorát készíteni. A legtöbb pofonegyszerűen és villámgyorsan elkészíthető néhány hozzávalóból.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük