Két csomag spárgából három vacsoraötlet
Egy ideje tart már a spárga szezon, így végre nem csak csillagászati áron lehet hozzájutni ehhez a szuper zöldséghez. Legutóbb két nagyobb csomaggal is vásároltunk, így jöhettek a jobbnál-jobb vacsoraötletek. Készült végül egy remek házi pizza, egy isteni grillezett zöldséges saláta és egy pofonegyszerű leveles tésztás finomság.
Korábban bizonyítottuk már, hogy létezik ízletes és laktató vacsora hús nélkül is. A mostani vacsoraötletek közül kettőben ismét a zöldségeké a főszerep. Azért húsimádóknak sincs okuk az aggodalomra, ha más nem, akkor a harmadik ötlet biztos, hogy elnyeri a tetszésüket.
A spárgás ételek készítésének sarkalatos pontja a spárga előkészítése. A fás részek eltávolítása még a legkevesebb, de a spárgasípokat a legtöbbször meg is kell hámozni, ami egyesével nem túl felemelő feladat. Kétségkívül macerás, de a végeredmény maradéktalanul kárpótol az erőfeszítésekért.
Házi pizza spárga, gomba, paradicsom kombóval
Első lépésben össze kell dobnunk egy frankó házi pizzatésztát, amire érdemes legalább 1-1,5 órát szánnunk. Mivel egy nagy tepsi pizzát készítünk, ezért nyugodtan dolgozz a hivatkozott cikkben található mennyiségekkel. Szükségünk lesz egy tuti paradicsomszószra is, aminek a házi változatát szintén megtalálod korábbi bejegyzésünkben.
Házi pizzatészta és paradicsomszósz pipa, jöhetnek a zöldség feltétek. A spárgát előkészítjük és 3-5 percre forrásban lévő sós vízbe dobjuk. Ezután leszűrjük, hideg vízzel alaposan átöblítjük és lecsepegtetjük. Az átöblített és lecsepegtetett gombafejeket négy egyenlő részre vágjuk (mi közepes méretű gombákat használtunk), a paradicsomokat felkarikázzuk.
A megkelt pizzatésztát egy kicsit átmozgatjuk és lisztezett kézzel téglalap alakúra nyújtjuk. Bedobjuk egy lisztezett tepsibe és szépen elegyengetjük benne. Megkenjük a paradicsomszósszal, megszórjuk reszelt sajttal és felpakoljuk a zöldség feltéteket, amiket ezután alaposan sózunk, borsozunk. 250 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük.
Grillezett zöldséges kuszkusz saláta
A sütésre szánt zöldségek előkészítésével kezdünk. A spárgával, gombával, paradicsommal ugyanaz a dolgunk, mint a házi pizzánál. A paprikákat megfelezzük és kimagozzuk. Az előkészített zöldségeket sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk és 240 fokra előmelegített sütőben 15 percig grillezzük.
Ezalatt összedobjuk a kuszkuszt. Ehhez őrölt szerecsendiót, római köményt, sót és borsot összekeverünk a kuszkusszal, amihez hozzáadjuk a forró vizet és az olívaolajat. Az egészet alaposan összeforgatjuk és fedő alatt 10 percig állni hagyjuk.
Előveszünk egy nagy salátás tálat, amibe mehetnek a felkarikázott újhagymák, a megfelezett olívabogyók és a grillezett zöldségek. A spárgát érdemes kisebb darabokra, a paprikát pedig hámozást követően vékony csíkokra vágni. Az egészet sózzuk, borsozzuk, nyakon öntjük olívaolajjal, hozzáadjuk a kuszkuszt, a zöldfűszereket, a citromlevet és alaposan összeforgatjuk. Tálaláskor fetát morzsolunk a tetejére és kész az isteni grillezett zöldséges saláta vacsora.
Spárga leveles tészta köntösben
A következő vacsoraötlet nálunk ugyan reggelire készült, de vacsorára is tökéletes. A spárgát az eddigi recepteknél leírt módon előkészítjük. A leveles tésztát 6 egyenlő részre osztjuk. Az így kapott kis négyzetek egyik átlójára fektetünk 1 szelet feketeerdei sonkát és 1 szelet ementáli sajtot (mi szeletelt sajtot használtunk, de természetesen reszelttel is dolgozhatunk), a másik átlóra pedig 2 darab spárgát. Sózzuk, borsozzuk és a sonkás, sajtos csúcsokat egymásra hajtjuk. Megszórjuk kevés mákkal vagy szezámmaggal és 220 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tetszett? Elkészítenéd? Lenyílóban találod a szükséges hozzávalókat.
Házi pizza spárga, gomba, paradicsom kombóval
- házi pizzatészta és házi paradicsomszósz
- 12 db spárga (zöld)
- 5 db barna csiperke (közepes)
- 3 db cseresznye paradicsom (nagyobb)
- 200 g trappista
- só, bors ízlés szerint
Grillezett zöldséges kuszkusz saláta
- 20 szem olívabogyó (fekete)
- 12 db spárga (zöld)
- 5 db barna csiperke (közepes)
- 4 db újhagyma (zsenge)
- 3 db palermo paprika (kisebb)
- 3 db cseresznye paradicsom (nagyobb)
- 1 csésze kuszkusz
- 1 csésze víz
- 2 ek olívaolaj
- 2 ek “8 fűszerkeverék” (fagyasztott)
- csipet őrölt szerecsendió
- csipet őrölt római kömény
- só, bors ízlés szerint
- negyed citrom leve
- 100 g feta
Spárga leveles tészta köntösben
- 1 csomag leveles tészta
- 12 db spárga (zöld)
- 100 g feketeerdei sonka
- 100 g ementáli (szeletelt)
- só, bors ízlés szerint
- mák a szóráshoz
Ne maradj le egyetlen vacsoraötletről se, kövess minket az alábbi felületeken is!
Ezeket nézted már?
Ezért kell legalább 8 fej, ha sült fokhagymát készítesz
Egyetlen hibát követhetsz el amikor sült fokhagymát készítesz, túl keveset csinálsz belőle. Megmutatjuk, hogy milyen könnyű 8 fej sült fokhagymát 2-3 vacsorához eltapsolni. Remek vacsoraötletek, amik villámgyorsan elkészíthetőek, ha egy kicsit előre tervezel.
10 tipp, hogy gyorsabb legyél a konyhában
Összeszedtünk 10 tippet, amikkel garantált, hogy szervezettebb és gyorsabb lesz a főzés. Nagyon egyszerű dolgokról van szó, az is lehet, hogy a legtöbbet már most is használod. Vess rájuk egy pillantást, biztos találsz olyat, amit érdemes beépítened, hogy felpörgesd a főzést.
Készíts isteni vacsorát kelbimbóból, íme 5+1 vacsoraötlet
Hoztunk egy vadonatúj kelbimbós vacsoraötletet és összeszedtük a témában íródott legjobb bejegyzéseinket, hogy legyen miből válogatni, ha kelbimbóból szeretnétek vacsorát készíteni. A legtöbb pofonegyszerűen és villámgyorsan elkészíthető néhány hozzávalóból.
0 hozzászólás