Ízletes és laktató vacsora, zöldségből is lehetséges

Rengeteg ízletes és laktató zöldséges étel létezik, amik kiválóak vacsorára. Mutatunk olyat, ami pillanatok alatt elkészíthető, meg olyat is, amivel alig van teendő mégis mennyei vacsora a végeredmény. Eszünk ágában sincs a húst száműzni, de bebizonyítjuk, hogy létezik kiadós vacsora hús nélkül is.

Ripsz-ropsz és kész a vacsora

Villámgyors vacsora egy baconos kelbimbó parmezánnal. Ehhez dobjuk a kelbimbót forrásban lévő vízbe, vagy a még ízletesebb eredményért alaplébe, mindössze 2-3 percre. Ezután szűrjük le és ha kihűlt vágjuk őket félbe. Míg a kelbimbó hűl, egy serpenyőben pirítsunk bacont. Adjuk hozzá a felezett zöldséget, fűszerezzük sóval, borssal és az egészet forgassuk át jó alaposan. Tálaláskor jöhet a tetejére a frissen reszelt parmezán, ha pedig valami ropogósra is vágyunk, akkor egy kis pirított kenyérkocka.

A gyors vacsorák közé tartozik a besameles brokkoli pirított mandulával. A brokkolit sós vízben roppanósra főzzük. Közben a mártáshoz vajat olvasztunk, hozzáadjuk a lisztet, amit kézi habverővel addig keverünk, amíg világos rántást kapunk. Tejet melegítünk, amit lassan, folyamatos keverés mellett a rántáshoz adagolunk. Az egészet összeforraljuk, majd alacsony lángon néhány perc alatt állandó keverés mellett készre főzünk. A cél, hogy egy sűrű, sima mártást kapjunk. Végül sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. A leszűrt brokkolit egy kivajazott tálba tesszük, nyakon öntjük a besamellel és finom mozdulatokkal átforgatjuk a mártásban. Utolsó lépésként frissen pirított mandulát szórunk a tetejére. Egy másik forgatókönyv a befejezéshez, hogy mandula helyett reszelt sajt kerül az összeállítás tetejére, amit előmelegített sütőbe dobunk míg a sajt aranybarnára nem pirul. Magas hőfokon ehhez mindössze pár percig szükséges grillezni.

Pofonegyszerű vacsora, de annál időigényesebb

Kiadós vacsora lehet egy ízletes burgonya gratin. A vékony szeletekre vágott burgonyát egy kivajazott sütőtálba rétegezzük. A legjobb eredményhez érdemes egy klasszikus zöldségszeletelőt bevetni. Minden rétegre kerüljön só, bors és egy kevés őrölt szerecsendió. Nálunk a fokhagyma is vékony szeletekben a rétegek között található, de zúzott formában a tejszínhez is adhatjuk. Az összeállítást a tejszínnel meglocsoljuk és 160 fokos sütőben alufólia alatt 30 percig sütjük. Ezután lekerül az alufólia, vajdarabokat dobunk a tetejére és még 30 percre visszaküldjük a sütőbe. Az alaprecept önmagában is kiváló, de tovább fokozható az élmény, ha egy kis füstölt sonkát is csempészünk bele, vagy ha reszelt sajtot pirítunk a tetejére.

Nincs a világon egyszerűbb zöldséges étel, mint a héjában sült krumpli, ráadásul remek vacsora alap. Ehhez jól megmosott, olajjal és sóval bedörzsölt krumplikat 200 fokos sütőbe dobunk kb. 50 percre, majd 10 percre emelünk a hőfokon, hogy jó ropogósra süljön a héjuk. Ez eddig a pénztárcabarát verzió, de itt még nem szabad megállni. Pirított bacon, juhtúró, tejföl, újhagyma kíséretében lesz igazán remek vacsora. Érdemes kipróbálni különböző házi készítésű szószokkal, mártásokkal is. Kiválóan működik egy egyszerű sajtszósszal, vagy borsmártással.

Sütőtök sütésbe kezdeni is időigényes vállalkozás, viszont annál kifizetődőbb. Kitűnő vacsora alap, amiből rengeteg finomság készíthető. A sütéshez a megmosott, kimagozott sütőtök darabokat magas hőfokon kicsit megizzasztjuk, aztán alacsonyabb hőmérsékleten készre sütjük. Nálunk a 220 fokon kezdés, 180-200 fokon folytatás, 20-20 perces etapokban jól bevált. Na de mi is legyen az elkészült sütőtök sorsa? Próbáld ki sütőtökös quiche receptünk, ha eddig még nem tetted volna!

Tetszett? Elkészítenéd? Lejjebb találsz bevásárlólistákat a szükséges hozzávalókkal.

Baconos kelbimbó parmezánnal
  • 1/2 kg kelbimbó
  • 10 dkg kockázott bacon
  • só, bors ízlés szerint
  • reszelt parmezán ízlés szerint
Besameles brokkoli pirított mandulával
  • 1/2 kg brokkoli
  • 15 g vaj
  • 15 g liszt
  • 2,5 dl tej (3,5%)
  • csipet szerecsendió
  • só, bors ízlés szerint
  • szeletelt mandula
Klasszikus burgonya gratin
  • 1/2 kg burgonya
  • 10 dkg vaj
  • 3 dl tejszín (30%)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • szerecsendió, só, bors ízlés szerint

Lapul a Te tarsolyodban is valami izgalmas a témában? Mi is szívesen inspirálódunk, gyarapítsuk együtt az ötleteket! Oszd meg velünk saját változatod!

Ezeket nézted már?

Ezért kell legalább 8 fej, ha sült fokhagymát készítesz

Ezért kell legalább 8 fej, ha sült fokhagymát készítesz

Egyetlen hibát követhetsz el amikor sült fokhagymát készítesz, túl keveset csinálsz belőle. Megmutatjuk, hogy milyen könnyű 8 fej sült fokhagymát 2-3 vacsorához eltapsolni. Remek vacsoraötletek, amik villámgyorsan elkészíthetőek, ha egy kicsit előre tervezel.

10 tipp, hogy gyorsabb legyél a konyhában

10 tipp, hogy gyorsabb legyél a konyhában

Összeszedtünk 10 tippet, amikkel garantált, hogy szervezettebb és gyorsabb lesz a főzés. Nagyon egyszerű dolgokról van szó, az is lehet, hogy a legtöbbet már most is használod. Vess rájuk egy pillantást, biztos találsz olyat, amit érdemes beépítened, hogy felpörgesd a főzést.

Készíts isteni vacsorát kelbimbóból, íme 5+1 vacsoraötlet

Készíts isteni vacsorát kelbimbóból, íme 5+1 vacsoraötlet

Hoztunk egy vadonatúj kelbimbós vacsoraötletet és összeszedtük a témában íródott legjobb bejegyzéseinket, hogy legyen miből válogatni, ha kelbimbóból szeretnétek vacsorát készíteni. A legtöbb pofonegyszerűen és villámgyorsan elkészíthető néhány hozzávalóból.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük