Így még nem kóstoltad a brassói aprópecsenyét
Nem is tudom miért gondoltuk, hogy brassóit csak mi készítünk speckó recept alapján. Pedig még csak el sem kell mélyebben merülni a témában és mindjárt 6 különböző változatot is találunk. Most a 2 nagy kedvencünk kerül terítékre, egy hagyományosnak mondható és egy kicsit pikánsabb verzió.
Egy pillanatig sem gondoltuk volna, hogy a brassói aprópecsenye eredete ennyire bizonytalan lenne. Pedig egy gyors keresés eredményeként mindjárt 6 különböző elkészítési módot is találunk. Ezekben a hagyományosnak mondható hozzávalókon kívül előfordul zöldborsó, gomba, de még tarhonya is és akadnak olyan receptek, ahol sertés helyett marhából készítik. Ilyen felhozatal mellett nem is volt tovább kérdéses, hogy napvilágot lásson az Ez kell hozzá kicsit pikánsabb brassói aprópecsenyéje.
Brassói Ez kell hozzá módra
Mi a húst illetően szűzpecsenyére esküszünk. További elengedhetetlen hozzávalók a sertészsír (érdemes mangalicával kipróbálni), hagyma, fokhagyma, paradicsompüré és egy kevés mustár. Az utóbbi kettő nem éppen szokványos hozzávaló, de mégiscsak pikáns brassóit ígértünk.
A vöröshagymát és a fokhagymát apró kockára vágjuk. Egy magas falú edényben felhevítjük a zsírt és alacsony lángon üvegesre pároljuk a vöröshagymát. Rádobjuk a felcsíkozott szűzpecsenyét, kicsit lepirítjuk, majd meghintjük egy kevés étkezési keményítővel. Hozzáadjuk a fokhagymát, a mustárt és felöntjük a paradicsompürével. Sózzuk, borsozzuk és az igazán pikáns eredmény érdekében megkínáljuk egy kevés erős pistával (ha nem vagyunk oda a csípős ízekért, akkor nyugodtan elhagyható). Alacsony lángon gyakori kevergetés mellett összefőzzük, ha túl sűrű lenne az ízlésünknek, akkor húzzuk fel egy kis alaplével majd újra forraljuk össze.
Hagyományos brassói aprópecsenye
Egy magas falú edényben zsírjára pirítjuk a kockázott szalonnát és rádobjuk a felcsíkozott szűzpecsenyét. Kicsit lepirítjuk és jöhet rá egy kevés étkezési keményítő. Hozzáadjuk az apró kockára vágott fokhagymát és felöntjük az alaplével. Sózzuk, borsozzuk és mehet bele a majoranna is. Alacsony lángon gyakori kevergetés mellett addig főzzük, amíg a hozzáadott folyadék finom szaftra redukálódik.
Nálunk mindkét változathoz olajban sült krumpli a favorit. Tálaláskor friss aprított petrezselyem és karikára vágott hegyes erős paprika a kísérő, a hagyományos verziónál a csemege ubit sem szoktuk kihagyni.
Inkább valami gyorsabb vacsoraötletet keresel? Töltött gombafejekhez mit szólnál?
Tetszett? Elkészítenéd? Lenyílóban találod a szükséges hozzávalókat.
Brassói aprópecsenye Ez kell hozzá módra
- 70 dkg sertésszűz
- 2 ek sertészsír
- 2 közepes vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1/2 ek keményítő
- 4 dl paradicsompüré (dobozos)
- 1 dl alaplé
- 1 ek mustár
- só, bors ízlés szerint
Hagyományos brassói aprópecsenye
- 70 dkg sertésszűz
- 40 g csemege szalonna
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1/2 tk keményítő
- 1,5 dl alaplé
- 1 tk majoranna
- só, bors ízlés szerint
Ne maradj le egyetlen vacsoraötletről se, kövess minket az alábbi felületeken is!
Ezeket nézted már?
Ezért kell legalább 8 fej, ha sült fokhagymát készítesz
Egyetlen hibát követhetsz el amikor sült fokhagymát készítesz, túl keveset csinálsz belőle. Megmutatjuk, hogy milyen könnyű 8 fej sült fokhagymát 2-3 vacsorához eltapsolni. Remek vacsoraötletek, amik villámgyorsan elkészíthetőek, ha egy kicsit előre tervezel.
10 tipp, hogy gyorsabb legyél a konyhában
Összeszedtünk 10 tippet, amikkel garantált, hogy szervezettebb és gyorsabb lesz a főzés. Nagyon egyszerű dolgokról van szó, az is lehet, hogy a legtöbbet már most is használod. Vess rájuk egy pillantást, biztos találsz olyat, amit érdemes beépítened, hogy felpörgesd a főzést.
Készíts isteni vacsorát kelbimbóból, íme 5+1 vacsoraötlet
Hoztunk egy vadonatúj kelbimbós vacsoraötletet és összeszedtük a témában íródott legjobb bejegyzéseinket, hogy legyen miből válogatni, ha kelbimbóból szeretnétek vacsorát készíteni. A legtöbb pofonegyszerűen és villámgyorsan elkészíthető néhány hozzávalóból.
0 hozzászólás