Házi pizza vacsorára, még meló után is beleférhet

A vékony ropogós tészta, a fűszeres rusztikus paradicsomszósz és az olvadt mozzarella hármasa garantálja, hogy nem nyúlhatsz mellé, ha pizza kerül az asztalra vacsorára. Már az alap változat is ellenállhatatlan, de ha ennyi nem lenne elég, további feltétekkel a végtelenségig variálhatod. Ráadásul pofonegyszerű a dolog, ezért vétek lenne a saját készítésű pizza élményét kihagynod.

Évek óta sláger nálunk a házi készítésű pizza. Nagy kedvenc, legyen szó hétköznapi vacsoráról, vagy éppen hétvégi családi, baráti összejövetelről. Nem állítjuk, hogy nincs vele meló, de akkora erőfeszítést közel sem igényel, mint amennyire a legtöbben ledöbbennek, amikor kiderül a pizzánkról, hogy a tésztát is saját kezűleg dagasztjuk.

Ettől lesz az egész igazán házi

Pont attól, hogy vesszük a fáradságot és a pizzatésztát is saját kezűleg készítjük el. Alig kell hozzá valami, szigorúan véve 5 hozzávalóból akár meg is vagyunk. Liszt, só, élesztő, víz, olívaolaj. Ráadásul az arányok sincsenek kőbe vésve. Kíváncsiságból rákerestünk, hogy milyen tészta receptek keringenek a neten és elég változatos a felhozatal a víz és a liszt hányadot illetően. Találunk receptet, ami csupán a liszt 40%-ának megfelelő vízzel dolgozik, de van olyan is ahol ez az érték már 80% körüli.

Nekünk az arany középút vált be a leginkább, rendre 60% körüli aránnyal dolgozunk. Hétköznapi vacsorához 0,5 kg lisztet és 3 dl folyadékot használunk, ami elegendő két méretesebb pizzához. Szándékos a folyadék kifejezés, mert nálunk víz és sör is kerül a tésztába, jellemzően fele-fele arányban. Sarkalatos kérdés sokszor, hogy milyen lisztet használjunk. Szerintünk a legjobb megoldás, ha saját magunk kísérletezzük ki a dolgot. Mi ugyanúgy készítettünk már hagyományos BL55 típusú lisztből is kiváló pizzatésztát, mint a dedikált 00-ás változatból. Sokan egyébként azért is esküsznek az utóbbira, mert valamelyest megkönnyíti a munkát a tésztával.

Friss élesztő pártiak vagyunk, azon egyszerű okból, hogy egyszer, amikor a szárított változattal próbálkoztunk, valamiért nem működött a dolog. Szerintünk csupán megszokás kérdése, számos ismerősünk esküszik a szárított élesztőre. Ehhez a mennyiséghez frissből egy felet (25 g) használunk, szárítottból ez egy csomagnak (7g) felel meg.

Így lesz a hozzávalókból pizzatészta

  • Kelesztőtálba tessük a lisztet és ízlés szerint sót, ha kedvünk van és időnk engedi, a lisztet át is szitálhatjuk.
  • A közepébe mélyedést készítünk, az élesztőt belemorzsoljuk, kevés langyos vizet öntünk rá, hogy az élesztő el tudjon kezdeni dolgozni.
  • 5-10 perc elteltével a maradék folyadékot 2-3 evőkanál extra szűz olívaolaj kíséretében folyamatosan adagoljuk, miközben a hozzávalókat összedolgozzuk. Onnan tudjuk, hogy pizzatésztánk elérte a megfelelő állagot, hogy gyönyörűen elválik a kelesztőtál oldalától.
  • A tetejét liszttel megszórjuk, konyharuhával letakarva legalább 1 órát kelni hagyjuk.

Örömmel jelentjük, hogy a munka velős részével meg is volnánk, ropogós pizzatészta pipa.

Nehogy a paradicsomszószon csússz el

Ahogy a tésztánál is, itt is a házi változatra esküszünk. Nem kell nagy dolgokra gondolni. Hámozott, kockázott paradicsom, vagy rusztikus paradicsomszósz a kiindulási alap. Ebbe lehetőség szerint friss fokhagyma (fokhagymanyomóval), bazsalikom és oregano kerül, valamint só és bors ízlés szerint. Csavarhatsz egyet a történeten, ha olajon apróra vágott vörös- és fokhagymát dinsztelsz és erre az alapra kerül a paradicsom, vagy a paradicsomszósz. Sózod, borsozod, bele a friss fűszerek és néhány perc alatt kész is a verhetetlen paradicsommártásod.

Szinte minden adott a tökéletes végeredményhez

Szóval az eddigiek alapján van egy kiváló saját készítésű pizzatésztád és egy remek paradicsomos alapod. Még egy kis sajt és igazából minden adott egy kiváló vacsorához. Persze, ha ennyi nem elég, akkor indulhat az ötletelés a további feltéteket illetően. Nálunk aranyszabály, hogy 3-4 hozzávalónál többet ne halmozzunk a pizzára, de ez is nyilván ízlés kérdése.

Tippjeink, amiket érdemes megfogadnod

  • Folyadékként bátran használj sört a víz mellé, az sem baj, ha a sör javára billen a mérleg.
  • Nyugodtan dolgozz sima BL55 típusú liszttel, nem kell ragaszkodni a pizzaliszthez.
  • Az élesztőt a fent leírtakhoz képest másként is felfuttathatod. Ehhez a langyos vízbe keverj némi cukrot, ebbe kerüljön az élesztő 5-10 percre. A megfelelő eredményhez fontos, hogy a cukrot még véletlenül se szórd közvetlenül az élesztőre, továbbá hogy a víz valóban langyos legyen.
  • Kelesztés után, ha még nem fenyeget az éhenhalás veszélye, formázz kisebb bucikat a tésztából, szórd meg kevés liszttel és konyharuhával letakarva keleszd újra egy kicsit.
  • Hacsak nincs saját készítésű ketchupod, akkor inkább dobj össze pár perc alatt egy paradicsomszószt az alaphoz. Hidd el, hogy a fáradozásod sokszorosan megtérül.
  • Sajtból sem kell ragaszkodnod a mozzarellához. Kétségkívül kiváló pizza készül vele, de tökéletesen működik a dolog más fajtákkal is.
  • A feltétekkel nem érdemes túlzásba esni, 3-4 hozzávaló bőven elegendő.
  • Az otthoni sütők kapacitása ugyan korlátos, de 220 fokon is szuper pizzát lehet készíteni csak egy kicsit tovább tart. Persze, ha lehetőséged van rá, akkor süsd magasabb hőfokon.

Tetszett? Elkészítenéd? Lenyílóban találod a szükséges hozzávalókat.

Házi pizzatészta
  • 50 dkg liszt
  • 1,5 dl víz
  • 1,5 dl sör
  • 25 g friss élesztő
  • 2-3 ek olívaolaj
  • só ízlés szerint
Házi paradicsomszósz
  • fél konzerv hámozott kockázott paradicsom vagy 2 dl rusztikus paradicsomszósz
  • 1 gerezd fokhagyma
  • friss bazsalikom, oregano ízlés szerint
  • só, bors ízlés szerint

Szerintem igazán szórakoztató dolog a saját készítésű pizza tökéletesítésével kísérletezni. Ha még nem kezdted el, akkor itt az idő. Ha már aktívan űzöd, akkor oszd meg velünk fortélyaid, mi is szívesen inspirálódunk!

Ne maradj le egyetlen vacsoraötletről se, kövess minket az alábbi felületeken is!

Ezeket nézted már?

Ezért kell legalább 8 fej, ha sült fokhagymát készítesz

Ezért kell legalább 8 fej, ha sült fokhagymát készítesz

Egyetlen hibát követhetsz el amikor sült fokhagymát készítesz, túl keveset csinálsz belőle. Megmutatjuk, hogy milyen könnyű 8 fej sült fokhagymát 2-3 vacsorához eltapsolni. Remek vacsoraötletek, amik villámgyorsan elkészíthetőek, ha egy kicsit előre tervezel.

10 tipp, hogy gyorsabb legyél a konyhában

10 tipp, hogy gyorsabb legyél a konyhában

Összeszedtünk 10 tippet, amikkel garantált, hogy szervezettebb és gyorsabb lesz a főzés. Nagyon egyszerű dolgokról van szó, az is lehet, hogy a legtöbbet már most is használod. Vess rájuk egy pillantást, biztos találsz olyat, amit érdemes beépítened, hogy felpörgesd a főzést.

Készíts isteni vacsorát kelbimbóból, íme 5+1 vacsoraötlet

Készíts isteni vacsorát kelbimbóból, íme 5+1 vacsoraötlet

Hoztunk egy vadonatúj kelbimbós vacsoraötletet és összeszedtük a témában íródott legjobb bejegyzéseinket, hogy legyen miből válogatni, ha kelbimbóból szeretnétek vacsorát készíteni. A legtöbb pofonegyszerűen és villámgyorsan elkészíthető néhány hozzávalóból.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük