Ezért kell legalább 8 fej, ha sült fokhagymát készítesz

Egyetlen hibát követhetsz el amikor sült fokhagymát készítesz, túl keveset csinálsz belőle. Megmutatjuk, hogy milyen könnyű 8 fej sült fokhagymát 2-3 vacsorához eltapsolni. Remek vacsoraötletek, amik villámgyorsan elkészíthetőek, ha egy kicsit előre tervezel.

Sült fokhagyma egészben sütve

A legegyszerűbb, amikor az egész fokhagymákat egyesével alufóliába csomagolva 170-180 fokos sütőben 40-50 perc alatt krémesre sütjük. A megsült fokhagymafejeket kicsomagolás után félbevágjuk és egyszerűen kinyomjuk a héjából a sült fokhagymát.

Egy másik megoldás egyben sütésre, hogy a fokhagymák külső héjat kicsit ledörzsöljük, ezután levágjuk a fokhagymafejek tetejét úgy, hogy látszódjanak a gerezdek. Az előkészített fokhagymákat szorosan egy tűzálló edénybe pakoljuk (ahova fér, mehetnek nyugodtan levágott tetejű gerezdek), sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal. Alufóliával letakarva 180 fokos sütőben légkeverésen 30-40 perc alatt megsütjük. Nyugodtan hagyhatjuk a sütőben kihűlni, ezután ezeket is már csak egyszerűen ki kell nyomkodni a héjából.

Mindkét megoldás pofonegyszerű, a sütés miatt viszont egy kicsit időigényes, ezért érdemes nagyobb mennyiségben gondolkodni, amikor sült fokhagymát készítesz.

Ilyen könnyű 8 fej sült fokhagymát eltapsolni

Egyik nagy kedvencünk a vajas-parmezános sült fokhagymakrém, amit bagettre kenve, kevés sajttal megszórva melegszendvicsként szoktunk elkészíteni. Nagyon egyszerű és remek vacsora, amit legutoljára egy ízletes chimichurrival egészítettünk ki.

A megsütött, héjából kinyomkodott fokhagymákat krémesre törjük, hozzáadjuk a puha vajat, a reszelt parmezánt, sózzuk, borsozzuk és alaposan összedolgozzuk. Általában friss aprított zöldfűszer(ek) is kerül(nek) bele, de a chimichurri miatt ezúttal kimaradt(ak).

Megkenjük a fokhagymakrémmel a félbevágott bagetteket, megszórjuk egy kevés reszelt mozzarellával és mehet is a forró sütőbe, amíg a sajt szépen rápirul. Készíthetjük úgy is, hogy a krémbe csak a parmezán ⅔-a kerül és a megmaradt sajttal szórjuk meg sütés előtt, így nincs szükség mozzarellára.

A chimichurrit érdemes korábban összerakni, hogy jól összeérjenek az ízek. A legegyszerűbb, ha az előkészített hozzávalókat aprítóba dobjuk és alaposan összedolgozzuk. Remekül működik a melegszendvicsre halmozva, de szinte bármihez tökéletes.

Másik nagy kedvencünk a sült fokhagyma krémleves, ami seperc alatt megvan. Ehhez a forró zsiradékba dobjuk a megsütött, héjából kinyomkodott fokhagymákat. Gyorsan összetörjük őket, majd meghintjük a liszttel. Néhány pillanat alatt kicsit lepirítjuk a lisztet és lehúzzuk az edényt a tűzről. Hozzáadjuk a fűszereket, ezután alacsony lángon az egészet kicsit átforgatjuk. Felöntjük a zöldségalaplével és felforraljuk, majd újra lehúzzuk a tűzről és botmixerrel simára dolgozzuk. Ezután mehet vissza a tűzre, hozzáadjuk a tejszínt és alacsony lángon kicsit összeforraljuk. Sajtos pirítóssal vacsoraként is megállja a helyét.

A maradék 2 fej sült fokhagymát egyszerűen pirítósra kentük, ami pazar reggeli volt kecskesajttal és roppanós zöldségekkel. De igazából bármihez fel lehet használni, amihez egyébként fokhagymára van szükség. Ne kövesd el azt a hibát, hogy túl keveset készítesz belőle, nálunk még nem fordult elő, hogy ki kellett volna dobni.

Tetszett? Elkészítenéd? Lenyílóban találod a szükséges hozzávalókat.

Vajas-parmezános fokhagymakrém
  • 3 fej sült fokhagyma
  • 100 g parmezán
  • 100 g vaj
  • só, bors ízlés szerint
Chimichurri
  • 1 csomag petrezselyem
  • 1 db lilahagyma (kisebb)
  • 1 db salotta hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek oregano (szárított)
  • 1 ek balzsamecet
  • 1/2 citrom leve
  • 1 dl olaj
  • só, bors ízlés szerint
  • cayenne bors ízlés szerint
Sült fokhagyma krémleves
  • 3 fej sült fokhagyma
  • 700 ml zöldségalaplé
  • 200 ml tejszín (20%)
  • 1 ek zsír
  • 1 ek liszt
  • kakukkfű, majoranna, tárkony, őrölt fűszerkömény ízlés szerint
  • só, bors ízlés szerint

Még mindig kérdés, hogy mi legyen a vacsora? Mit szólnál egy kiadós zöldséges vacsorához alig néhány hozzávalóból?

5 vacsoraötlet hétköznapokra

Töltsd le az ingyenes receptkártyákat, hogy néhány napig ne legyen kérdés a vacsora.

N

egyszerűen elkészíthető, változatos vacsorák

N

15-30 perc alatt összedobható ételek

N

részletes, kipróbált receptek

N

bevásárlólisták

Ne maradj le egyetlen vacsoraötletről se, kövess minket az alábbi felületeken is!

Ezeket nézted már?

10 tipp, hogy gyorsabb legyél a konyhában

10 tipp, hogy gyorsabb legyél a konyhában

Összeszedtünk 10 tippet, amikkel garantált, hogy szervezettebb és gyorsabb lesz a főzés. Nagyon egyszerű dolgokról van szó, az is lehet, hogy a legtöbbet már most is használod. Vess rájuk egy pillantást, biztos találsz olyat, amit érdemes beépítened, hogy felpörgesd a főzést.

Készíts isteni vacsorát kelbimbóból, íme 5+1 vacsoraötlet

Készíts isteni vacsorát kelbimbóból, íme 5+1 vacsoraötlet

Hoztunk egy vadonatúj kelbimbós vacsoraötletet és összeszedtük a témában íródott legjobb bejegyzéseinket, hogy legyen miből válogatni, ha kelbimbóból szeretnétek vacsorát készíteni. A legtöbb pofonegyszerűen és villámgyorsan elkészíthető néhány hozzávalóból.

Szívmelengető sütőben sült krumplis vacsorák

Szívmelengető sütőben sült krumplis vacsorák

Hogy lesz egy egyszerű hagymás burgonyából önálló vacsora? Pofonegyszerűen. Ezúttal sütőben sült krumplis ételekre hoztunk vacsoraötleteket. Sima, tejszínes és egy hagyományos svájci alpesi tésztaétel is terítékre kerül.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük