A létező legegyszerűbb halas receptek
Mindenki tisztában van a hal jótékony hatásaival és azzal is, hogy milyen egészséges, mégsem eszünk belőle eleget. Összeszedtük a legegyszerűbb halas receptjeinket, remélve, hogy kedvet csinálunk egy remek halvacsorához. Hoztunk vacsoraötletet sütőben sütéshez és egyszerű hideg vacsorához is.
Egészben sült hal sütőben
Egészben sült hal készítésekor nálunk leggyakrabban aranydurbincs vagy tengeri sügér kerül a vacsoraasztalra. Egyszerűen azért, mert széles körben beszerezhetőek, ráadásul az előkészítésük sem igényel komolyabb erőfeszítést. Mivel durbincsra az ingyenesen letölthető receptkártyáink között találtok receptet, ezért nézzünk most egyet tengeri sügérre.
A halakat leöblítjük és papírtörlővel alaposan leszárogatjuk. Kívül-belül sózzuk, borsozzuk majd magas falú tepsibe tesszük. A fokhagymákat szeletekre vágjuk, a citrom felét felkarikázzuk és a halak belsejébe helyezzük.
Az édeskömény gumókat fél ujjnyi vastagra szeleteljük és 1-2 percre forrásban lévő sós vízbe dobjuk. A leszűrt, lecsepegtetett köményt az olajbogyókkal együtt a halakra halmozzuk. A megmaradt fél citrom levét, az alaplevet, az olajat, a felaprított kakukkfüvet összekeverjük és a halakra öntjük. 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, amíg a halak bőre kissé megpirul.
Sütőben sült halfilé
Ha friss halfilé, akkor leggyakrabban lazac készül vacsorára. Az egyszerűség jegyében sütőben, így közben egy remek köret is kényelmesen összedobható. Az egyik kedvenc párosításunk vajban sült lazacfilé spenótos tejszínes tésztával.
Lazacfilé sütése
A lazacfiléket leöblítjük és papírtörlővel leszárogatjuk, majd bőrével lefelé sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A vajat megolvasztjuk, hozzáadunk fokhagymanyomóval 1 fokhagyma gerezdet (bele is reszelhetjük), az aprított zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk és jól összekeverjük. Friss zöldfűszereknél kaporban, petrezselyemben, metélőhagymában érdemes gondolkodni, fagyasztottból egy 8 fűszerkeverék tökéletes választás erre a célra. Az elkészült vajas egyveleggel alaposan bekenjük a halakat (egy szilikon ecsettel könnyen megy) és 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
Spenótos tejszínes tészta köretként
Miközben sül a hal elkészítjük a köretet. Első lépésként a tésztát forrásban lévő sós vízbe dobjuk. Ezután forró serpenyőben megpároljuk a felaprított fokhagymákat (a megmaradt 2 gerezdet), erre mehet a friss bébispenót. Mindössze 2-3 percre, amíg a spenótlevelek picit összeesnek. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk. Lehúzzuk a tűzről és beleszórjuk a frissen reszelt parmezánt, amit néhány mozdulattal eldolgozunk. Ezután a leszűrt, lecsepegtetett tésztát a mártásba forgatjuk és a körettel kész is vagyunk. Amint a hal megsült tálalhatunk.
Ha még sütögetni sincs kedved
Bármennyire szeretünk sütni-főzni nálunk is előfordul, hogy semmi kedvünk hozzá. Szerencsére ilyenkor sem kell lemondanunk róla, hogy halat együnk, hiszen van rá lehetőség, hogy akár hidegen fogyasszuk.
Legtöbbször valamilyen pofonegyszerű tonhalkrém variációt dobunk össze vacsorára. Ebből két nagy kedvencünk van, az egyik egy szárított paradicsomos, ricottás változat, a másik pedig a hagyományos kapribogyós ízvilág.
Füstölt lazacból készítünk még gyakran hideg vacsorát. Nagy kedvencünk egy nagyon egyszerű szendvicskrém apróra vágott füstölt lazacból, friss aprított kapor, krémsajt, mascarpone, só és frissen őrölt bors kíséretében. Ha a krémsajtos változatnál kicsit könnyebbre vágyunk, akkor egy egyszerű citrusos öntetbe forgatjuk az apróra vágott halat (citrusos füstölt lazac). Pirítóssal vagy friss ropogós pékáruval és zöldségekkel egytől-egyig kiváló vacsora.
Valószínűleg nem a bejegyzésünk hatására fog kis hazánk halfogyasztása számottevően megugrani, de ha már ti, akik olvassátok, az eddigieknél eggyel többször fogtok halat készíteni, akkor már egy kis lépést tettünk közösen ebbe az irányba.
Tetszett? Elkészítenéd? Lenyílóban találod a szükséges hozzávalókat.
Egészben sült tengeri sügér édesköménnyel
- 2 db tengeri sügér
- 10 db olajbogyó (zöld)
- 2 db édeskömény
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek kakukkfű (friss)
- 2 ek olívaolaj
- só, bors ízlés szerint
- 1 dl zöldségalaplé
- 1 db citrom
Vajban sült lazacfilé spenótos tejszínes tésztával
- 300 g lazacfilé
- 200 g bébispenót
- 200 g tészta (szélesmetélt)
- 200 ml tejszín (20%)
- 30 g parmezán
- 20 g vaj
- 1+2 gerezd fokhagyma
- 2 ek zöldfűszer-keverék (fagyasztott)
- só, bors ízlés szerint
Még mindig kérdés, hogy mi legyen a vacsora? Vagány házi készítésű pestok jöhetnek?
5 vacsoraötlet hétköznapokra
Töltsd le az ingyenes receptkártyákat, hogy néhány napig ne legyen kérdés a vacsora.
egyszerűen elkészíthető, változatos vacsorák
15-30 perc alatt összedobható ételek
részletes, kipróbált receptek
bevásárlólisták
Ne maradj le egyetlen vacsoraötletről se, kövess minket az alábbi felületeken is!
Ezeket nézted már?
Ezért kell legalább 8 fej, ha sült fokhagymát készítesz
Egyetlen hibát követhetsz el amikor sült fokhagymát készítesz, túl keveset csinálsz belőle. Megmutatjuk, hogy milyen könnyű 8 fej sült fokhagymát 2-3 vacsorához eltapsolni. Remek vacsoraötletek, amik villámgyorsan elkészíthetőek, ha egy kicsit előre tervezel.
10 tipp, hogy gyorsabb legyél a konyhában
Összeszedtünk 10 tippet, amikkel garantált, hogy szervezettebb és gyorsabb lesz a főzés. Nagyon egyszerű dolgokról van szó, az is lehet, hogy a legtöbbet már most is használod. Vess rájuk egy pillantást, biztos találsz olyat, amit érdemes beépítened, hogy felpörgesd a főzést.
Készíts isteni vacsorát kelbimbóból, íme 5+1 vacsoraötlet
Hoztunk egy vadonatúj kelbimbós vacsoraötletet és összeszedtük a témában íródott legjobb bejegyzéseinket, hogy legyen miből válogatni, ha kelbimbóból szeretnétek vacsorát készíteni. A legtöbb pofonegyszerűen és villámgyorsan elkészíthető néhány hozzávalóból.
0 hozzászólás