A legjobb dolog, ami a szikkadt kenyérrel történhet

Zamatos paradicsommal, roppanós hagymával, friss uborkával és illatos bazsalikommal, nyakon öntve egy jó adag olívaolajjal többé eszedbe sem jut, hogy kidobd a már nem éppen friss kenyeret. Nem is gondolnád, hogy milyen egyszerűen készíthetsz könnyű, gyors és pénztárcabarát vacsorát szikkadt kenyérből és néhány hozzávalóból. Adunk néhány ötletet is, hogyan turbózd tovább ezt a kiváló alapot.

Amikor az olasz kenyérsaláta mellett döntöttünk soron következő bejegyzésünk témájaként, magunk sem gondoltuk, hogy a panzanella néven elhíresült klasszikus ennyire változatos módon készíthető el. Némi túlzással, a lecsóval is felveszi a versenyt, ami nagy szó, figyelembe véve, hogy számos lehetőség kínálkozik nyári nagy kedvencünk elkészítésére.

Panzanella alapok

Minden a szikkadt kenyérből és a lédús paradicsomból ered. További elengedhetetlen hozzávalók az uborka, a hagyma, a bazsalikom, ízesítésként pedig balzsamecetet, sót, borsot és persze olívaolajat használunk. Elég egyszerű történet, így bőven kínálkozik még tér a kulináris élmények elmélyítésére.

Mielőtt azonban tovább szaladnánk ezen a vonalon, egy az elkészítési módok közötti komoly különbségre kell rávilágítanunk. Ez pedig az, hogy az olasz klasszikus panzanellat nem éppen roppanóssága jellemzi, ugyanis az összeállítása során az első, ami történik, hogy a szikkadt kenyeret vízbe áztatják. Leszűrést követően a kenyeret kinyomkodják, ez képezi a saláta alapját. Őszinte leszek, idehaza még ezzel nem próbálkoztunk, eddig csak a pirított kenyeres változatát készítettük.

Végtelelen változat pirított alapon

A weben böngészve legalábbis ez a tapasztalatunk. Persze a kenyér pirítását illetően is megoszlanak a vélemények. Valaki a serpenyős, míg más a tepsis változatra esküszik.

Az alap hozzávalókon túl több receptben találkozunk

  • olívabogyóval, kapribogyóval,
  • kaliforniai paprikával nyers, illetve sült változatban is,
  • mozzarellával, érlelt juhsajttal, vagy akár
  • szardella filével is.

Kicsit már más kategória, de csirkével, hallal, grillezett húsokkal is kiválóan működik, bár ilyenkor inkább köretként, mint önálló fogásként.

Tippjeink egy remek panzanellahoz

  • használj bátran fokhagymát, dörzsöld be jó alaposan vele a pirított kenyereket,
  • koktélparadicsommal nagy valószínűséggel nem nyúlsz mellé, próbáld ki sült változatban is,
  • használj bátran friss zöldfűszereket, a bazsalikom mellett a petrezselyem, a rozmaring, valamint a kakukkfű is kiválóan működik a salátában,
  • bolondítsd parmezánnal, ha te is megveszel a sajtokért.

Tetszett? Elkészítenéd? Lenyílóban találod a szükséges hozzávalókat.

Panzanella (klasszikus)
  • 40 dkg toszkán kenyér vagy ciabatta
  • 50 dkg hámozott paradicsom
  • 1 db kigyóuborka
  • 1 db lilahagyma
  • 15-20 levél bazsalikom
  • olívaolaj ízlés szerint
  • só, bors ízlés szerint
  • 4 ek balzsamecet
  • 1 l víz
Panzanella - Ez kell hozzá tipp
  • 40 dkg toszkán kenyér vagy ciabatta
  • 75 dkg húsos paradicsom
  • 1 db kígyóuborka
  • 1 db lilahagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 marék kapribogyó
  • 1 marék olívabogyó
  • 15-20 levél bazsalikom
  • 20 dkg mozarella
  • 1-1,5 dl olívaolaj
  • só, bors ízlés szerint
  • 2 ek balzsamecet
  • petrezselyem, rozmaring, kakukkfű ízlés szerint

Szerinted milyen a tökéletes panzanella? Te hogyan készíted? Mi is szívesen inspirálódunk, gyarapítsuk együtt az ötleteket! Oszd meg velünk saját változatod!

Ne maradj le egyetlen vacsoraötletről se, kövess minket az alábbi felületeken is!

Ezeket nézted már?

Ezért kell legalább 8 fej, ha sült fokhagymát készítesz

Ezért kell legalább 8 fej, ha sült fokhagymát készítesz

Egyetlen hibát követhetsz el amikor sült fokhagymát készítesz, túl keveset csinálsz belőle. Megmutatjuk, hogy milyen könnyű 8 fej sült fokhagymát 2-3 vacsorához eltapsolni. Remek vacsoraötletek, amik villámgyorsan elkészíthetőek, ha egy kicsit előre tervezel.

10 tipp, hogy gyorsabb legyél a konyhában

10 tipp, hogy gyorsabb legyél a konyhában

Összeszedtünk 10 tippet, amikkel garantált, hogy szervezettebb és gyorsabb lesz a főzés. Nagyon egyszerű dolgokról van szó, az is lehet, hogy a legtöbbet már most is használod. Vess rájuk egy pillantást, biztos találsz olyat, amit érdemes beépítened, hogy felpörgesd a főzést.

Készíts isteni vacsorát kelbimbóból, íme 5+1 vacsoraötlet

Készíts isteni vacsorát kelbimbóból, íme 5+1 vacsoraötlet

Hoztunk egy vadonatúj kelbimbós vacsoraötletet és összeszedtük a témában íródott legjobb bejegyzéseinket, hogy legyen miből válogatni, ha kelbimbóból szeretnétek vacsorát készíteni. A legtöbb pofonegyszerűen és villámgyorsan elkészíthető néhány hozzávalóból.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük