10 tipp, hogy gyorsabb legyél a konyhában

Összeszedtünk 10 tippet, amikkel garantált, hogy szervezettebb és gyorsabb lesz a főzés. Nagyon egyszerű dolgokról van szó, az is lehet, hogy a legtöbbet már most is használod. Vess rájuk egy pillantást, biztos találsz olyat, amit érdemes beépítened, hogy felpörgesd a főzést.

Gondold végig az elkészítést

Szánj rá néhány percet, hogy végiggondold az étel elkészítését, mert rengeteg időt spórolhatsz vele. Fuss rajta végig lépésről-lépésre, többek között, hogy milyen eszközökre lesz szükséged, mi, mennyi időt vesz igénybe, milyen sorrendben fogsz haladni a teendőkkel.

Készíts elő minden eszközt, amire szükséged lehet

Kések, serpenyők, edények, vízforraló, aprító, botmixer, minden legyen kéznél, vagy könnyen hozzáférhető helyen, amire a főzés során szükséged lehet. Ne menet közben kelljen a szekrény mélyéről kapkodva előrángatni, mert azzal búcsút inthetsz az összeszedett és gyors főzésnek.

Éles késekkel dolgozz

Éles késekkel gyorsabb és hatékonyabb lehetsz a konyhában. Életlen késsel nehézkes a vágás, ráadásul könnyen megcsúszik, ezért sokkal balesetveszélyesebb, mint a pengeéles. Nincs szükséged feltétlenül fenőacélra, hogy késeid mindig élesek legyenek, egy egyszerű fenőkerekes megoldás is megfelel.

Előmelegítéssel és vízforralással kezdj

A serpenyő, az edények és a sütő előmelegítése, a víz felforralása időigényes. Kezdj ezekkel, vagy ütemezd úgy, hogy mire végzel a hozzávalók előkészítésével, addigra használatra kész legyenek.

A nagyobb serpenyőnek, edénynek több időre van szüksége, hogy megfelelően felmelegedjen, ezért ha nem indokolt, válassz inkább kisebbet. Időt spórolhatsz azzal is, ha forró víz készítéshez bevetsz egy elektromos vízforralót.

Vedd ki a húst korábban a hűtőből

Ha az előkészített húst a hűtőből egyenesen a serpenyőbe dobod, akkor hiábavaló volt az előmelegítés, mert a hideg hústól a serpenyő úgyis lehűl. Ha pedig a serpenyő nem elég forró, a hús csak párolódik a levében és nem pirul, ami nélkül az íze sem az igazi. Fontos, hogy a serpenyő mindig forró, a hús pedig száraz legyen (papírtörlővel könnyen megoldható), így azonnal barnulni kezd.

Készítsd elő a hozzávalókat

Ne sajnáld az időt az előkészületekre (mosás, hámozás, aprítás, stb.), mert többszörösen megtérül. Tudd mindig mit, hol találsz, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések menet közben. Minél szervezettebb vagy, annál hatékonyabb és gyorsabb lehetsz a konyhában. Egyszerűsítsd az előkészületeket, ahol csak lehet.

Például akármilyen profin bánsz a pengével, arról sose feledkezz meg, hogy egy egyszerű gyaluval gyorsabban lehet egyenletesebben és vékonyabban felszeletelni, felaprítani a zöldségeket, gyümölcsöket. Vagy hogy egy zöldséghámozóval villámgyorsan lehelet vékony szeletek készíthetőek.

Tegyél a pultra egy edényt, amibe a héjakat, csumákat, egyéb fel nem használt részeket gyűjtöd. Ezzel kényelmesebbé válik a munka, ráadásul, ha nincs a közelben, akkor nem kell folyton a szemeteshez rohangálnod. Ha egy alapanyagot hámozás után úgyis meg fogsz mosni, akkor spórolj meg egy kört azzal, hogy hámozás előtt ezt kihagyod.

Dolgozz kisebb darabokkal

Kisebb darabokban, vékony szeletekben a húsok és a zöldségek is gyorsabban elkészülnek. A kevesebb főzési, sütési idő kevesebb energia, így a pénztárcádban is több marad.

Engedd el a csontos húsokat

Kétségkívül rengeteget ad az ételhez, ha csonttal együtt sütöd, főzöd a húsokat. A csontos húsok készítése viszont tovább tart, ezért csont nélkülire lesz szükséged, ha fel szeretnéd pörgetni a főzést.

Ne zsúfold túl a serpenyőt

Akár húsokkal, akár zöldségekkel zsúfolod tele a serpenyőt, jelentősen megnöveli a sütési időt. Arról nem is beszélve, hogy a végeredménnyel sem leszel maradéktalanul elégedett. Használj inkább nagyobb méretű serpenyőt, amiben minden kényelmesen elfér, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor dolgozz inkább kisebb adagokkal.

Használd ki a sütőd funkcióit

A keringő forró levegő miatt légkeveréssel az ételek gyorsabban készülnek, mint a hagyományos alsó-felső sütéssel. Ha a tervezett sütési idő végén még nem pirult meg eléggé az étel, akkor kapcsolj egyszerűen grill funkcióra (esetleg emeld a hőfokot is) a tökéletes eredményhez. Óvatosan azért mindkettővel, mert a légkeverés szárít, a grillen történő pirítás pedig hamar túlmehet, ha nem vagy résen.

Időt spórolhatsz a sütő előmelegítési funkciójával is, ezért használd ki, ha van rá lehetőséged. Ha nincs, akkor légkeveréssel még mindig gyorsabban előmelegítheted a sütőt, mint a hagyományos alsó-felső sütéssel.

Kérdés még, hogy mi legyen a vacsora? Ezek után mit szólnál néhány villámgyors vacsorához?

5 vacsoraötlet hétköznapokra

Töltsd le az ingyenes receptkártyákat, hogy néhány napig ne legyen kérdés a vacsora.

N

egyszerűen elkészíthető, változatos vacsorák

N

15-30 perc alatt összedobható ételek

N

részletes, kipróbált receptek

N

bevásárlólisták

Ne maradj le egyetlen vacsoraötletről se, kövess minket az alábbi felületeken is!

Ezeket nézted már?

Ezért kell legalább 8 fej, ha sült fokhagymát készítesz

Ezért kell legalább 8 fej, ha sült fokhagymát készítesz

Egyetlen hibát követhetsz el amikor sült fokhagymát készítesz, túl keveset csinálsz belőle. Megmutatjuk, hogy milyen könnyű 8 fej sült fokhagymát 2-3 vacsorához eltapsolni. Remek vacsoraötletek, amik villámgyorsan elkészíthetőek, ha egy kicsit előre tervezel.

Készíts isteni vacsorát kelbimbóból, íme 5+1 vacsoraötlet

Készíts isteni vacsorát kelbimbóból, íme 5+1 vacsoraötlet

Hoztunk egy vadonatúj kelbimbós vacsoraötletet és összeszedtük a témában íródott legjobb bejegyzéseinket, hogy legyen miből válogatni, ha kelbimbóból szeretnétek vacsorát készíteni. A legtöbb pofonegyszerűen és villámgyorsan elkészíthető néhány hozzávalóból.

Szívmelengető sütőben sült krumplis vacsorák

Szívmelengető sütőben sült krumplis vacsorák

Hogy lesz egy egyszerű hagymás burgonyából önálló vacsora? Pofonegyszerűen. Ezúttal sütőben sült krumplis ételekre hoztunk vacsoraötleteket. Sima, tejszínes és egy hagyományos svájci alpesi tésztaétel is terítékre kerül.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.